Kinderdagverblijf Oosterhout

Een goed kinderdagverblijf herkennen

Ben jij ook op zoek naar een geschikt kinderdagverblijf in Oosterhout waar je je kindje met een gerust hart achter kunt laten? Er zijn zo veel kinderdagverblijven in Nederland dat je als ouder soms de bomen door het bos niet meer ziet. Het kiezen van het juiste kinderdagverblijf is een lastige opgave en zeker als je niet weet waar je op moet letten. Als je weet waaraan je een goed kinderdagverblijf kunt herkennen, is het gemakkelijker een goede keuze te maken. Maar waar moet een kinderdagverblijf nu eigenlijk aan voldoen?

HKC-certificaat en GGD-check

Allereest onderscheiden goede kinderdagverblijven zich met het HKC-keurmerk. Het HKC-keurmerk (ofwel; Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) geeft aan dat het kinderdagverblijf aan belangrijke eisen voldoet. Deze belangrijke eisen zijn: intern zijn de zaken goed op orde, ouders en kinderen worden bij de opvang centraal gesteld en het kinderdagverblijf biedt een veilige omgeving voor kinderen.
Daarnaast is er de jaarlijkse controle van de GGD bij alle kinderdagverblijven. De GGD controleert dan of een kinderdagverblijf voldoet aan eisen omtrent veiligheid, gezondheid en bevoegdheid van het personeel. In het landelijk register kinderopvang plaatst de GGD de uitslagen van de inspecties. Zo krijg je als ouder een beeld over de kwaliteit van het kinderdagverblijf.

Veiligheid

Jonge kinderen zijn kwetsbaar en al helemaal als ze te jong zijn om zich verbaal te kunnen uiten. Een veilige omgeving is daarom cruciaal voor je kleintje. Een ongelukje is al gauw gebeurd en daarom moet er altijd een volwassene met EHBO aanwezig zijn in de ruimte bij de kinderen. Daarnaast moet er altijd voldoende personeel aanwezig zijn voor de hoeveelheid kinderen in de groep. De richtlijn is maximaal vier baby’s of zes kinderen per medewerker en áltijd tenminste twee medewerkers. Zo is er altijd een volwassene die je kind in de gaten kan houden. Ook moet de ruimte veilig zijn voor kinderen; scherpe en giftige voorwerpen liggen buiten handbereik van de kinderen, stopcontacten zijn beveiligd met een kinderslot en ga zo maar door. Tot slot moet een kinderdagverblijf voldoen aan de hygiëne richtlijnen. Of deze zaken op orde zijn, kan je in het GGD-rapport opzoeken.

Bevoegd personeel

Als laatst moet er bevoegd personeel voor een groep staan. Dit houdt in dat het personeel een opleiding in de pedagogiek heeft afgerond en beschikt over een geldig VOG.

Hierboven genoemde eisen zijn goede indicatoren om goede kinderdagverblijven te herkennen. Toch is het belangrijk om als ouder ook naar je intuïtie te luisteren. Breng je kind alleen naar een kinderdagverblijf als jij er een goed gevoel bij hebt, ongeacht keurmerken en positieve scores van de inspecties. Je wilt immers je kind zonder zorgen kunnen achterlaten, zodat jij je op iets anders kunt focussen.
Bron: kidsplein.nl

Tags

,